Duurzaamheid

Duurzaamheid & stichting ingehaakt

Stichting ingehaakt hecht grote waarde aan duurzaamheid en wil dit ook zoveel mogelijk tot uiting laten komen in de keuze van haar gebruikte materialen.

Bij de handgeverfde garens wordt gebruik van plantaardige vezels (bv katoen) en of (merino)wol.

 

Onze handgeverfde katoenvezels:

De plantaardige katoenvezels worden handgeverfd in nederland met procion verf dat geen giftige stoffen bevat en door de bacteriën in het water wordt afgebroken. Hierdoor is het niet belastend voor het milieu. Gedurende dit proces wordt door de ambachtelijke Nederlandse verfster zoveel mogelijk gebruik gemaakt van schoon regenwater. Dit om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te laten.

 

Onze handgeverfde mulesing-vrije (merino)wol:

Onze in Nederland ambachtelijke handgeverfde (merino) wol is afkomstig van mulesing vrije schapentelers en wordt handgeverfd in nederland met professionele acidverf.

Deze merinowol is afkomstig uit verschillende landen (Argentinie, Uruguay en Euopa - niet Australie) en geen van de merino vezels is afkomstig van boerderijen waar mulesing wordt toegepast. Deze (merino) wol is dus mulesing-vrij.

Op een milieuvriendelijke manier zijn deze wolstrengen geverfd met zure kleurstoffen waarna deze zorgvuldig worden gewassen in ongeparfumeerde wolwas en tot strengen gewonden alvorens wij er onze producten van maken.

Zoveel mogelijk wordt het wol verfschema zo ingericht dat de verfbaden meerdere keren per sessie kunnen worden hergebruikt om zo ook hier de impact op het milieu te verkleinen.

Gebruik van nylon

Onze sokkenwol heeft voor de duurzaamheid en slijtvastheid een zeker ,waar genoemd bij het product, % nylon in de samenstelling in zich.

Stichting ingehaakt maakt gebruik van meerdere varianten handgeverfde melusing vrije (merino) wol.

- Een variant met: - 75% mulesing vrije (merino) wol 

                             -  25% nylon

- Een variant met: - 85% melusing vrije (merino) wol 

                              - 15% nylon

- Een variant met   - 85% melusing vrije (merino) wol 

                               - 15% biologisch afbreekbare nylon

De gebruikte handgeverfde wol samenstelling staat vermeld bij ieder handgeverfd (wol)product.